Kalavelkoja polkemaan -blogi: Mihin sitä tulikaan lupauduttua?

Lassi Nyyssönen harrasti nuorena laskettelua kilpatasolla. Viimeisten noin 20-vuoden aikana liikkuminen on jäänyt lähes kokonaan. Oma aika väistyy ensimmäisenä, kun asiantuntijatyö sekä lapsiperheen arki harrastuskiireineen tarvitsevat hänen aikaansa. Samaan aikaan Lassi tuntee olevansa kiitollisuuden velassa yhteiskunnalle muun muassa yhteiskunnan tarjoamasta ilmaisesta koulutuksesta. Mies löysi tilaisuuden kuitata kalavelkoja sekä keholleen että yhteiskunnalle yhdellä kertaa osallistumalla Team Rynkeby -hyväntekeväisyyspyöräilyyn.

Vuonna 2017 Team Rynkeby Finlandin varainhankinta päättyi ennätyslukemiin. Hyväntekeväisyyspyöräilyn sponsoreiden avustuksella Team Rynkeby Finland lahjoitti yhteensä 566 527 euroa syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten hyväksi Suomessa. Lahjoitukset käytetään 70 % (396 569 euroa) lasten psykososiaaliseen tukemiseen Sylva Ry:n ja 30 % (169 958 euroa) lasten syövän tutkimukseen ja hoitojen kehittämiseen Aamu Säätiön kautta.

Tässä blogissa Lassi kertoo kuukausia kestävästä valmistautumisestaan tulevaan koitokseen kesällä 2018.

Olen 42-vuotias järvenpääläinen asianajaja. Perheeseeni kuulu vaimoni Irinan lisäksi 6-vuotias tytär, 9- ja 12-vuotiaat pojat sekä tiibetinterrierin pentu Oiva.

Asianajajana olen työskennellyt kymmenen vuotta. Puolitoista vuotta sitten perustamamme yrityksen toimistot sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Mikkelissä, Salossa ja Tampereella, joissa työskentelee tällä hetkellä 30 henkilöä.

Mihin olen lähtenyt mukaan? Kuinka selviän? Miten aikani tulee riittämään? Olenko itseäni kovakuntoisemmassa seurassa? Nämä ajatukset pyörivät mielessäni, kun osallistuin tulevan hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueeni ensimmäiseen spinning-harjoitukseen.

 

Huono omatunto vähäisestä liikkumisesta painoi

Työni on erittäin mielekästä ja palkitsevaa, mutta tärkeääkin tärkeämpi asiakastyö, toimiston hallinnolliset tehtävät sekä oma tiimi vievät paljon aikaa. Sitten on kotipuoli, perusarkiaskareet, jotka jäävät valitettavan suurelta osin vaimoni hoidettavaksi. Lapsia pitäisi kuljettaa harrastuksiin ja viettää heidän kanssa aikaa. Onneksi vaimoni on ollut viimevuosina kotona ja työskennellyt varsin maltillisesti yrittäjänä. Kiitos hänelle, että hän on jaksanut kantaa päävastuun kodista ja lapsista.

Huono omatunto liikkumisen vähyydestä on myös painanut mieltäni vuosia. Viime aikoina liikkumiseni on ollut lähestulkoon olematonta. Ongelma koskettaa toimistollamme osin myös muita asiantuntijoitamme. Meidän alalla keskustelu työn ja vapaa-ajan erottamisesta on osin turhaa, sillä työasioita tulee väkisinkin mietittyä myös vapaalla. Enemmänkin on kyse siitä, kuinka onnistun pitämään itseni fyysisesti ja henkisesti hyvinvoivana ja kykenen ottamaan itselleni aikaa silloin, kun sitä tarvitsen.

Yrityksemme arvoista kaksi tukevat erityisesti Team Rynkebyn arvoja; henkilöstö on voimavaramme sekä yhteiskuntavastuu. Tästä päästäänkin kohti ajoittain jopa pähkähullulta tuntuvaa koitosta, johon olen lupautunut.

Team Rynkeby sai alkunsa vuonna 2001, kun Rynkeby Foodsin työntekijä Knud Vilstrupin todettiin sairastavan vakavaa keuhkosairautta, ja hän päätti alkaa elämään terveellisemmin. Hyväntekeväisyysprojektiksi se muuttui aivan sattumalta, kun 11 pyöräilyn harrastajaa, joilla oli yhteyksiä Rynkeby Foodsiin, päätti pyöräillä Pariisiin kuntoilun vuoksi nähdäkseen Tour de Francen maaliintulon. Osallistujat keräsivät tukijoita matkaa varten ja onnistuivat siinä niin hyvin, että heiltä jäi jäljellä 38 000 Tanskan kruunua. Nämä varat he lahjoittivat Odensen yliopistollisen sairaalan lasten syöpäosastolle. Vuosi vuodelta osallistujien, sponsoreiden ja lahjoitettavien varojen määrä on kasvanut. Vuonna 2017 Team Rynkeby – God Morgon lahjoitti 8,77 miljoonaa euroa vakavasti sairaiden lasten hyväksi.

 

Tuttava kannusti mukaan

Kuulin tästä projektista ensimmäisiä kertoja muutamien tuttujeni kautta, jotka olivat siitä hyvin innoissaan. Seurailin myös viime vuonna Rynkebyn huoltojoukoissa pyöräilleen Jari Maarasen Pyöränkuminpaikkaaja -blogia: http://lexia.fi/2016/12/16/lexia-sponsoroi-team-rynkeby-hyvantekevaisyyspyorailya-jari-maaranen-bloggaa-valmistautumisesta. Kun Jari palasi reissulta, hän ilmoitti, että kokemus oli niin huikea, että minun olisi lähdettävä ensi vuonna mukaan. Ideassa kaikki palaset loksahtelivat paikoilleen; liikkuminen, hyvinvointi sekä yhteiskuntavastuu hyväntekeväisyyden muodossa.

Käytännössä tulen lähtemään matkaan oman noin 40 hengen kokoisen Helsingin pyöräilyjoukkueeni kanssa Tanskasta Pariisiin 30. kesäkuuta 2018. Poljettavaa matkaa tulee olemaan noin 1250 kilometriä. Kaikkiaan pyöräilijöitä tulee olemaan 1900 henkinen joukko useasta Pohjoismaasta.

Harjoitteluni on aivan alkutaipaleella. Olen samaan aikaan innoissani, mutta myös hieman peloissani. Eniten mietin, miten aikani tulee riittämään kaikkeen. Valmistautuminen tulee vaatimaan 6-8 tuntia harjoittelua viikossa ja määrä tulee lisääntymään loppua kohden. Vasta mukaan lähdettyäni minulle on alkanut valkenemaan, miten paljon tämä ihan oikeasti tulee vaatimaan. Tavoitteenani on kuitenkin pysyvä elämänmuutos, jonka seurauksena minulla olisi tulevaisuudessa enemmän voimavaroja käytettävissäni minulle tärkeisiin asioihin.

Ensimmäisissä spinning- harjoituksissa tein havainnon, että olen huomattavasti itseäni parempikuntoisessa seurassa. Lohdullinen puoli on, ettei minulla ole ylipainoa, jota täytyisi ensin pudottaa. Pääsen suoraan aloittamaan peruskunnon kasvattamisen. Tästä se siis lähtee. Saa nähdä kuinka Pieksämäen pojan käy.

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Lassi Nyyssönen

Lassi Nyyssönen

Aiheeseen liittyviä artikkeleita