Insolvenssioikkarin arkea Fennossa

Oikeustieteen opiskelijoilla on Fennon insolvenssitiimissä monipuolinen rooli konkurssien ja yrityssaneerauksien läpiviennissä. Oikkarit tekevät pääasiassa ns. tukevia ja juoksevia työtehtäviä ja mahdollistavat näin juristien ajankäytön prosessien niihin vaiheisiin, joissa kokemusta ja osaamista vaaditaan enemmän. Toisaalta juristien ajankäytön optimointi tarkoittaa samalla sitä, että yksinkertaisemmissa tapauksissa oikkari on mukana alusta loppuun ja työstämässä prosessin joka vaihetta. Työskentely Fennon insolvenssitiimissä tarjoaakin tästä syystä erinomaisen näköalapaikan ja tutustuttaa tekijänsä läpikotaisin menettelyihin, joita ainakaan allekirjoittanut ei yliopisto-opiskelun teoreettisen lähestymisen takaa meinannut hahmottaa.

Monipuolinen tehtävänkuva, rutiinia ja työelämätaitoja

Fennossa oikkarin päivät ovat harvoin samanlaisia. Vaikka työtehtävien pääotsikko toki pysyy pääosin samana, sisältää eri insolvenssiprosessien läpivienti hyvin paljon toisistaan eroavia toimenpiteitä, jotka riippuvat tietysti myös kohdeyrityksestä ja sen liiketoiminnasta. Jokaiselle toimeksiannolle määrätään avustamaan vastuuoikkari, ja esimerkiksi konkurssiprosessissa oikkarit ovat tapauksesta riippuen mukana heti konkurssihakemuksen luonnostelusta lähtien. Tyypillisesti toimenkuvaan kuuluu juristien avustamista eri asiakirjojen, kuten pesäluettelon ja velallisselvityksen laatimisessa, sekä yhteydenpitoa velallisten, velkojien ja viranomaisten kanssa.

Työn vaihtelevuus pitää mielen virkeänä ja oikeudellisen opin lisäksi työelämätaidot karttuvat. Yhtenä hetkenä tehtävä voi sisältää esimerkiksi kirjanpitomateriaalien tulkintaa ja vaatia syvällistäkin perehtymistä asioihin, kun taas toisena hetkenä työ voi olla hyvinkin manuaalista tietojen kirjaamista, tai vaikka käytännön asioista sopimista puhelimitse. Monipuolista tekemistä kuitenkin yhdistää aikatalutus ja oikea- aikaisuus sekä tarkkuus: työtehtäviä saattaa lyhyessä ajassa kasautua pidemmälle aikavälille, jolloin organisointikyky ja määräajoista huolehtiminen korostuvat. Oikea-aikaisuuden lisäksi oikkarilta vaaditaan vastuunkantoa ja tarkkuutta, sillä asioiden tulee myös olla kirjattuna oikein ja oikeissa paikoissa.

Insolvenssiprosessien lisäksi inso-oikkarit hoitavat Fennolla toimistojen päivittäisiä asioita, kuten postia ja tuuraavat vaihdepuhelimessa. Monipuolinen työskentely antaa insolvenssiprosessien lisäksi kattavan kuvan asianajotoimiston arjesta yleisesti, kun inso-oikkarit tarvittaessa avustavat myös muita tiimejä yksittäisten toimeksiantojen hoidossa ja osallistuvat yhteisiin tilaisuuksiin ja palavereihin. Fennolla inso-oikkari kohtaa arjessaan jatkuvasti uusia ja entuudestaan tuntemattomia ongelmia, mutta niiden kanssa ei tarvitse painia yksin, sillä apuna ja tukena ovat aina niin muut opiskelijat, kuin koko talo muutoinkin. Yhteispeli ja hyvä asenne, niillä oikkarin arki Fennossa rullaa.

 

 

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Eeli Hämäläinen

Eeli Hämäläinen

Oikeustieteen ylioppilas <br /> +358 50 476 9341 / +358 10 504 9000

Aiheeseen liittyviä artikkeleita