Konkurssi on myös usein uuden alku

Yleinen uskomus on, että konkurssin myötä tulee vain työttömiä, omaisuus myydään pilkkahintaan kaverille ja lopulta ahne asianajaja raapii laarista viimeisetkin roposet omaan taskuunsa konkurssipesää selvittäessä. Totuus on onneksi kuitenkin taruja ihmeellisempi, vaikka kiistatta konkursseihin liittyy todella paljon inhimillistä tuskaa, epävarmuutta ja unettomia öitä.

Olen saanut olla viimeisten vuosien aikana mukana useassa prosessissa, jossa konkurssipesä on saatu myytyä kokonaisuutena eli liiketoimintana. Näissä tilanteissa hienointa on se, että työntekijät saavat jatkaa töitänsä, mutta iloa on antanut myös se, että innovaatioille ja osaamiselle on löytynyt uusi omistaja.

Ilo ja uusi alku ei aina synny vain, jos pesänhoitaja löytää koko liiketoiminnalle jatkajan, vaan kyllä ne koneet ja laitteet tuottavat iloa tulevaisuudessa myös niiden ostajille. Osalla tehdään jatkossa ammattitöitä isossa konepajassa ja osalla hitsataan kerta vuoteen autotallin perällä. Yleinen luulo ja olettama on, että konkurssipesästä voi ostaa omaisuutta halvalla tai noutaa, kun löytää paikalle. Tämä luulo on kuitenkin nykypäivänä yleisesti väärä. Olen todistanut itse kuinka joitakin 2-3 vuotta käytettyjä laitteita on myyty nettihuutokaupassa kalliimmalla kuin laite on ostettu uutena kaupasta. Valitettavaa on tietysti, että vähän kilpaillut tuotteet saattavat joskus mennä nettihuutokaupassa lähes pilkkahinnalla, mutta kyllä velkojat ja viranomaiset pitävät huolen, että prosessi on asiallinen, eikä läheisiä suosita.

Onneksi ilo ja uuden alun löytäminen ei pääty, kun kone tai laite myydään. Pesänhoitajana annan aina konkurssipesän työntekijöille ohjeen, että muistakaa olla koneen luovutustilanteessa yliaktiivinen ja avulias, koska usein ostaja voi olla myös uusi työnantajasi. Tämän taidon opin vahingossa ja sattumalta, kun keksin tapoja motivoida pettyneitä työntekijöitä viimeisinä työpäivinään. Ilokseni olen kuitenkin saanut huomata, että ohjeeni on toiminut useammin kuin ei ja tekijät ovat löytäneet työnsä.

Konkurssi on usein ikävä päätös pitkälle vaikealle ajalle, mutta minua niiden hoitamisessa motivoi se, että niitä hoitaessa saa käyttää monitasoista luovuutta laaja-alaisen juridiikan hallitsemisen lisäksi. Luovuutta tarvitaan, että keksimme kaikki mahdolliset keinot, joilla tuotteet, koneet ja osaaminen pystytään siirtämään uuden uran päähän hyödynnettäväksi. Totuushan se on, että tuotetta eniten tarvitseva maksaa siitä myös parhaan hinnan ja yleensä se joka konettakin eniten tarvitsee, tarvitsee sille myös käyttäjän. Tällä reseptillä saadaan yleensä paras lopputulos myös velkojille.

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Jussi Laakkonen

Jussi Laakkonen

Aiheeseen liittyviä artikkeleita