Konkurssipesään kuuluvan omaisuuden realisoinnista tulee pyrkiä kerryttämään mahdollisimman paljon varoja konkurssipesään. Tämän kirjoituksen aiheena on tuoda yleisesti esiin eri realisointitapoja ja -vaihtoehtoja, jotka vaikuttavat em. tavoitteen toteutumiseen.
Konkurssimenettelyn alkaessa on tärkeää kartoittaa yhtiön edustajien ja käytettävissä olevien tietojen ja materiaalin avulla velallisyhtiön omaisuuden määrä ja laatu. Tärkeää on myös saada selville, missä omaisuutta säilytetään, ja kuinka paljon omaisuuteen liittyy juoksevia kustannuseriä. Kolmansien osapuolien omaisuus (eli omaisuus, joka ei kuulu konkurssipesään) tulee heti pyrkiä erottamaan konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta. Kun kokonaisuus on mahdollisimman hyvin selvillä, pystyy konkurssipesän pesänhoitaja tekemään realisointipäätöksiä ja tarvittaessa realisointiesityksiä velkojille päätettäväksi.
Kiinteän omaisuuden sekä asunto- ja liikehuoneistojen osakkeiden myynnissä hyödynnetään useimmiten kiinteistönvälittäjiä. Toimistokalusteiden, ravintoloiden omaisuuden ja lähes minkä tahansa toimialan omaisuuden myynnissä pesänhoitaja voi käyttää apunaan ns. ammattirealisaattoreita. Vuosien ja vuosikymmenten kokemus eri omaisuuslajien myynnistä mahdollistaa eri toimialojen omaisuuseristä tehtävän hinta-arvion ja tarvittaessa myynnin. Ammattirealisaattorit käyttävät yleensä huutokauppamenetelmää omaisuuden myynnissä, joka tapahtuu nykyään pääasiassa internetissä. Omaisuutta voidaan pyrkiä myymään myös isommissa erissä eri tahoille suoraan konkurssipesästä velallisyhtiön edustajien avustuksella, mikäli omaisuudesta saadaan näin paras mahdollinen hinta. Konkurssipesä voi itsekin myydä tarvittaessa omaisuutta huutokaupan kautta.
Järkeviä kokonaisuuksia voi pyrkiä myymään liiketoimintakauppana, tai liiketoimintakauppaan verrattavana kauppana. Pelkästään se, että kokonaismyynti olisi helpoin vaihtoehto, ei kuitenkaan riitä. Kokonaismyynnistä tulee kertyä enemmän varoja konkurssipesään kuin omaisuuden erillismyynnistä.
On mahdollista, että omaisuuden arvoa on mahdoton arvioida omaisuuden luonteen vuoksi. Esimerkiksi valmis tai keskeneräinen ohjelmistokoodi merkittävistä kehittämiskustannuksista huolimatta voi olla lopulta arvotonta, tai vaihtoehtoisesti hyvinkin arvokas. Tällaisen omaisuuden myynnissä konkurssipesän täytyy usein hyödyntää yhtiön edustajien kontakteja ja arviota potentiaalisista ostajaehdokkaista.
Ennen kuin realisointitoimenpiteistä ja mahdollisista ulkoistustoimenpiteistä päätetään, tulee arvioida mahdolliset tuotot ja kulut. Juoksevia kulueriä syntyy mm. omaisuuden säilyttämisestä vuokratiloissa, pilvipalvelukustannuksista, sähköstä ja vakuutuksista. Kuluja tulee peilata hinta-arvioon, ja sitten tehdä paras mahdollinen päätös realisointitavasta ja -toimenpiteistä. Konkurssipesällä on myös oikeus hylätä omaisuutta, jolla voidaan välttää omaisuuden myyminen tappiolla.
Konkurssipesän tulee siis kaikissa tilanteissa pyrkiä realisoimaan konkurssipesään kuuluva omaisuus tehokkaasti. Realisointitavat vaihtelevat tilanteen mukaan, mutta realisointia koskevia päätöksiä ohjaa aina periaate ”paras mahdollinen tuotto”.