Maksuvaikeudet hyvienkien aikojen riesana

Viime aikoina usealla toimialalla on saatu elää taas nousukautta ja tilastojen mukaan konkurssien määrätkin ovat selvässä laskussa. Markkinoiden viriämisestä huolimatta merkittävä osa yrittäjistä taistelee tänäkin päivänä kannattavuuden ja rahojen riittävyyden kanssa.

Taloudelliset vaikeudet saattavat toisinaan juontaa juurensa positiivisistakin tapahtumista. Uuden koneen tai ohjelmiston hankinnan jälkeen tehokkuus voi hetkellisesti laskea, sen käytössä tulla odottamattomia ongelmia tai yrityskauppa ei tuotakaan toivotusti. Niukoilla kateprosenteilla toimiessa pienikin muutos saattaa aiheuttaa ison ongelman.

Rahan riittämättömyys muodostuu usein eri asioiden summana. Yrittäjien sekä heidän neuvonantajien pitäisi kuitenkin osata huomioida myös varhaisia tunnusmerkkejä. Kiireessä ja nousuhuumassa saattaa tulla tehtyä päätöksiä, joita jälkeenpäin katuu. Konehankinnassa ei välttämättä muista talouden rajallisuuksia tai neuvottelupöydässä yksittäisen sentin kappalehintavaikutusta vuositasolla.

Valitettavasti talousvaikeuksissa tilanne viedään usein niin pitkälle, että yritys on saavuttanut jo maksukyvyttömyyden tilan. Ei ole poikkeuksellista, että yritys tekee kirjanpidollisesti positiivista käyttökatetta, mutta luottojen lyhennys- ja rahoituskulujen lisäksi maksettavat viivästyskorot, perintäkulut ja muut rahojen niukkuuteen liittyvät kustannukset vievät tuloksen ja kassavirran negatiiviseksi. Tästä voi muodostua vaikeasti hallittava kierre.

Usein apu löytyy läheltä, ainakin jos on ajoissa liikkeellä. Mikäli rahoittaja vielä uskoo yritykseen, pienikin määrä käyttöpääomaa voi estää lumipallon pyörimisen väärään suuntaan. Viime vuosina on ollut hienoa havaita, että useat kokeneemmat yrittäjät ovat rientäneet vaikeuksissa olevien yrittäjien apuun. Velkojilla, tilaajilla, tavarantoimittajilla sekä myös viranomaisilla on usein ymmärrystä ja neuvotteluvaraa, jos asioihin puututaan oma-aloitteisesti.

Rahan loppuminen ei ole häpeä, vaan lähes jokainen yrittäjä tai yritys kohtaa tämän ongelman jossain vaiheessa toimintaansa. Syitä ongelmiin on monia, mutta usein ne ovat ratkaistavissa avoimuudella ja nopealla reagoinnilla. Mikäli vapaaehtoiset järjestelyt eivät tule kyseeseen, on onnistuneen yrityssaneerausmenettelynkin läpi vieminen huomattavasti helpompaa hakeutumalla siihen ennen akuuttia konkurssiuhkaa. Vaikeuksienkin keskellä pakassa riittää siis kääntämisen arvoisia kortteja. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että pakka on sitä paksumpi, mitä aiemmin etsit sen käsiisi.

Jaa artikkeli

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Janne Kallioinen

Janne Kallioinen

Aiheeseen liittyviä artikkeleita