PK-sektorin yrityksissä on varsin tyypillistä, että yrityksen saaman rahoituksen edellytyksenä on ollut muiden vakuuksien ohella yrittäjän tai tämän läheisen henkilön antama henkilökohtainen takaus tai vierasvelkavakuus. Yritysten maksukyvyttömyystilanteissa hyvin yleinen ja usein esiin nouseva kysymys on takaajan tai vierasvelkavakuuden antajan oikeudellinen asema.
Tässä kirjoituksessa käydään läpi sitä, miten yrityssaneeraus vaikuttaa takaajan tai vierasvelkavakuuden antajan asemaan. Kirjoituksessa tarkastellaan tyyppitilannetta, jossa takaajana on yrittäjä itse tai joku tämän läheinen, ei kuitenkaan toinen yritys. Tekstin sujuvuuden vuoksi puhutaan vain takauksesta, mutta lähtökohtaisesti se koskee myös vierasvelkavakuutta.
Alla käydään läpi takaajan asemaa saneerausprosessin eri vaiheissa.
Saneerausmenettely
Kun saneerausmenettely on käräjäoikeuden päätöksellä aloitettu, ulottuvat saneerauslain mukaiset, velallista koskevat perintä-, ulosmittaus- ja muiden täytäntöönpanotoimenpiteiden kiellot myös takaajaan.
Kyseisten kieltojen tuoma suoja koskee kuitenkin vain sellaisia takaajia, jotka eivät ole antaneet takaustaan liike- tai siihen rinnastettavassa toiminnassa. Liike- tai siihen rinnastettavalla toiminnalla tarkoitetaan lähtökohtaisesti sellaisten yritysten toimintaa, jossa esimerkiksi erilaisten takausten antaminen on yrityksen liiketoimintaa. Tästä
hyvänä esimerkkinä on valtion omistama rahoitusyhtiö Finnvera Oyj. Lisäksi vakiintuneesti on katsottu, että esimerkiksi konserniyhtiön toisen samaan konserniin kuuluvan yhtiön puolesta antama takaus on nimenomaan liike- tai siihen rinnastettavassa toiminnassa annettu takaus.
Hyvin yleistä siis on, että yrittäjä tai tämän läheinen ihminen yleensä saavat lain tarjoamaa suojaa suhteessa yhtiön velkojiin saneerausmenettelyn alettua. Näin ollen takausvastuu ei tule maksettavaksi saneerausmenettelyn kestäessä, vaan sen sisältö määrittyy menettelyn aikana laadittavan saneerausohjelman mukaan.
Saneerausohjelma ja sen vahvistaminen
Saneerausohjelma on yrityssaneerauksen keskeisin asiakirja ja sillä on tyypillisesti vaikutusta pitkälle tulevaisuuteen niin velallisen, velkojien kuin myös takaajien osalta. Saneerausohjelmassa on määrättävä mm. siihen sisältyvän velkajärjestelyn keinoista. Velkajärjestelyn keinona voivat olla esimerkiksi velan maksuaikataulun muuttaminen tai maksamatta olevan velan määrän alentaminen, eli toisin sanoen velan leikkaaminen. Se, miten velkajärjestely päätetään toteuttaa, vaikuttaa olennaisesti takaajan asemaan.
Takaajan suoritusvelvollisuuden sisältöön vaikuttaa se, kohdistetaanko takauksen kohteena olevaan päävelkaan akordia, eli velan leikkausta. Mikäli velkaa leikataan, on käytännöksi muodostunut se, että takaajan vastuulle jää leikatun osuuden maksaminen velkojalle. Samalla on hyvä huomioida, että velan leikkaaminen ei ole automaatio, vaan päinvastoin lähtökohtaisesti viimesijainen keino. Tosin se on varsin yleistä ohjelman kohtuullisen keston mahdollistamiseksi.
Saneerauslaki edellyttää, että saneerausohjelmassa on määrättävä takaajan maksuvelvollisuudesta velkojalle ja lisäksi ohjelmasta tulee ilmetä velkajärjestelyn vaikutus vierasvelkavakuuden antajan vastuuseen. Tyypillistä on, että velkojalla on saneerausohjelman mukaan oikeus vaatia takaajaa suorittamaan velka takauksen ehtojen mukaisesti tai vastaavasti vaatia velan maksamista saamastaan vierasvelkapantista. Kuten edellä todettiin, tämä on saneerauskäytännössä johtanut lopputulokseen, jossa ns. leikattu osuus tulee takaajan maksettavaksi. Mikään ei toki myöskään estä sitä, että takaaja suorittaa päävelan kokonaisuudessaan velkojalle jo menettelyn kuluessa tai ohjelman aikana.
Tilanteesta ja tapauksesta riippuen annettu takaus voi olla euromääräisesti tai prosentuaalisesti rajattu tai vaihtoehtoisesti kattaa koko velan määrän. Käytännössä takausvastuun realisoituminen voikin johtaa tilanteisiin, joissa takauksen antajan henkilökohtainen taloudellinen tilanne heikkenee olennaisesti. Näin ollen onkin tärkeää, että takaaja on mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteydessä velkojaan, jotta takausvastuun maksamisesta voidaan sopia yhdessä osapuolten kesken hyvissä ajoin. Lisäksi takaajan ja vierasvelkavakuuden antajan on saneerauslain mukaan mahdollista hakea takaus- tai vakuusvastuun järjestelemiseksi yksityishenkilön velkajärjestelylain mukaista velkajärjestelyä kyseisen vastuun järjestelemiseksi.
Yhteenveto
Annettu takaus tai vakuus on usein ymmärrettävistä syistä antajansa näkökulmasta keskeinen asia saneerausmenettelyssä. Menettely itsessään saattaa olla varsin stressaava, eikä annettu takaus sitä yleensä vähennä, erityisesti jos sillä on merkittävä vaikutus henkilökohtaiseen talouteen. Takaussitoumusta allekirjoittaessa tullaan harvoin miettineeksi yrityksen maksukyvyttömyyttä, mutta tärkeää olisi käydä läpi myös se, mitä tällaisten sitoumusten antaminen tarkoittaa siinä tilanteessa, kun kaikki ei menekään suunnitellusti.
Kun takausvastuun maksaminen tulee ajankohtaiseksi, suosittelemme olemaan yhteydessä velkojan kanssa. On luonnollisesti kaikkien osapuolien etu, että takausvastuun maksamiselle löytyy kaikille osapuolille realistinen ja kohtuullinen maksuaikataulu, ellei suoritusta kykene kerralla tekemään. Kuten yrityksen saneerauksessa, myös tässä asiassa on hyvä olla ajoissa liikkeellä.
Mikäli haluat perehtyä asiaan tarkemmin, sitä on käsitelty myös toimistomme ylläpitämässä Lakikoulussa.