Aiemmassa blogikirjoituksessamme koskien velkojan saatavan konkurssivalvontaa keskityttiin ainoastaan yleisesti velkojen valvontaan konkurssitilanteissa. Kun kyseessä on rakennusurakoitsijan konkurssitilanne, saatavien valvontaan liittyy seikkoja, jotka on otettava huomioon valvontakirjelmässä, jotta valvottuihin saataviin liittyvät epäselvyydet voitaisiin välttää. Vaikka kaikki velkojan urakkakohteeseen liittyvät saatavat eivät olisikaan täysin selvillä valvontapäivään mennessä, velkojan on joka tapauksessa valvottava, eli toisin sanoen ilmoitettava saatavansa konkurssipesälle, jotta velkoja voi saada konkurssipesän varoista jako-osuuden. Konkurssivalvontakirjelmän tulee sisältää edellisessä blogikirjoituksessa edellytetyt tiedot. Rakennusurakointia harjoittavalla yrityksellä voi konkurssihetkellä olla useitakin eri urakkakohteita, joista jokainen voi olla eri vaiheessa.
Käynnissä olevat urakat
Konkurssipesä pyrkii heti konkurssimenettelyn alettua selvittämään etenkin käynnissä olevat urakkakohteet ja ilmoittamaan urakoiden tilaajille konkurssista. Ensimmäisessä vaiheessa urakan tilaajan tulee tiedustella konkurssipesältä, sitoutuuko konkurssipesä osapuolten väliseen urakkasopimukseen. Konkurssipesällä on oikeus tällöin harkita, kykeneekö se sitoutumaan osapuolten väliseen sopimukseen. Hyvin monesti konkurssipesällä ei ole siihen mahdollisuutta ja tällöin tilaajalla on oikeus purkaa urakkasopimus konkurssin vuoksi. Ilmoitus mahdollisesta urakkasopimuksen purkamisesta tulee toimittaa konkurssipesälle kirjallisesti.
Mikäli tilaaja on purkanut urakkasopimuksen, urakkakohteella on lähtökohtaisesti toimitettava katselmus, johon tilaajan on kutsuttava konkurssipesän edustaja sekä mahdollisen rakennusaikaisen vakuuden antaja. Katselmukseen voidaan lisäksi kutsua myös kohteen muut urakoitsijat. Katselmuksessa todetaan työn valmiusvaihe ja laaditaan mahdollisuuksien mukaan luettelo työmaalla olevista rakennustavaroista sekä niiden omistajista. Katselmuksessa käsitellään mahdollisuuksien mukaan myös kohteen laskutustilanne, työmaasopimusten siirtoon liittyvät kysymykset sekä näkemykset mahdollisista töiden viivästyksistä.
Konkurssin vuoksi purettujen tai jo ennen konkurssia purettujen käynnissä olevien urakkakohteiden
saatavien valvonta
Kun urakkasopimus on purettu, tilaajalla on oikeus valvoa konkurssipesältä kaikki ne sopimuksen purkamisen johdosta aiheutuvat kustannukset, jotka rakennustyötä loppuun saatettaessa syntyvät yli sovitun urakkahinnan, samoin kuin kaikki muutkin tilaajalle sopimuksen purkamisesta aiheutuvat, urakoitsijan tahallisesta tai tuottamuksellisesta menettelystä aiheutuvat vahingot, kuten esimerkiksi viivästyssakot. Keskeneräisistä urakoista aiheutuneet täsmälliset saatavat eivät pääsääntöisesti ole valvontapäivänä vielä tiedossa, joten tällöin saatavat tulee valvoa ehdollisena ja enimmäismääräisenä. Keskeneräisenä puretun urakan loppuunsaattamiskulujen osalta tilaajalla ei ole oikeutta valvoa kaikkia loppuunsaattamiskuluja, vaan ainoastaan alkuperäisen urakkasopimuksen ja urakkahinnan ylittävää osuutta.
Velkojalla, velallisella tai pesänhoitajalla on oikeus riitauttaa valvottu saatava, mikäli tämä ei hyväksy velkojan ilmoittamaa saatavaa tai sen perustetta. Ehdollisina ja enimmäismääräisinä valvottuja saatavia ei yleensä ole tarpeen riitauttaa, sillä näiden lopullinen määrä ratkaistaan urakoihin liittyvien valvontojen osalta tilisuhteiden selvityksessä.
Päättyneet urakat, joihin on annettu takuuaikainen vakuus
Konkurssimenettelyn aluksi konkurssipesä selvittää myös jo päättyneet urakat, joiden takuuaika on vielä voimassa. Tavallisesti takuuaika on kaksi vuotta urakkakohteen vastaanottamisesta. Mahdollinen takuuaikainen vakuus on tavallisesti voimassa hieman takuuaikaa pidempään. Takuuaikainen vakuus voi olla rahavakuus, joka on tavallisesti annettu pidättämällä urakkaerän viimeinen suoritus, tai se voi olla myös kolmannen tahon antama takuuaikainen vakuus. Mikäli takuuaikana on havaittu mahdollisia virheitä ja puutteita, urakan tilaajan tulee tiedustella konkurssipesältä, tuleeko konkurssipesä suorittamaan takuuaikaisten virheiden ja puutteiden korjaukset. Joissakin tilanteissa konkurssipesällä voi olla mahdollisuus tällaisten virheiden tai puutteiden korjaamiseen, mutta hyvin usein konkurssipesällä ei ole resursseja siihen. Tällöin työt tulee suorittaa ulkopuolisten tahojen toimesta. Mikäli virheet ja puutteet korjataan ulkopuolisten tahojen toimesta, tulisi velkojan pyrkiä kustannusten minimoimiseen kilpailuttamalla ulkopuolisen työn kustannukset.
Vaikka konkurssipesä ei kykenisi suorittamaan takuutöitä, konkurssipesälle on toimitettava kutsut järjestettäviin katselmuksiin, jotta konkurssipesällä on mahdollisuus arvioida ja havainnoida mahdollisia virheitä ja puutteita ennen niiden korjaamista. Niissä tapauksissa, joissa kolmas taho on antanut takuuaikaisen vakuuden, eikä konkurssipesä ole sitoutunut suorittamaan takuuaikaisia korjauksia, tilaajan tulee reklamoida asiasta myös vakuuden antaneelle taholle.
Takuuaikaisten saatavien valvonta
Erityistä huomiota takuuaikaisiin korjauksiin liittyvien saatavien valvonnassa tulee kiinnittää siihen, että jos velkoja jättää saatavansa ilmoittamatta velallisen konkurssissa, takaaja vapautuu takausvastuusta siltä osin, kuin velkoja olisi saatavansa valvomalla saanut päävelalle suorituksen konkurssipesän varoista. Kun kohteeseen on annettu takuuaikainen vakuus, velkojan tulee valvoa saatavansa sen suuruisena, kuin se oli konkurssin alkaessa, ottamatta huomioon mahdollista konkurssin asettamisen jälkeen takaajalta saamaansa suoritusta. Samoin kuin käynnissä olevien urakkakohteiden osalta, myöskään takuuajan korjauksista aiheutuvat täsmälliset saatavat eivät välttämättä ole valvontapäivänä vielä tiedossa, joten tällöin saatavat tulee valvoa ehdollisina ja enimmäismääräisinä. Valvonnassa on otettava huomioon jo mahdollisesti järjestetyssä takuutarkastuksessa havaitut virheet ja puutteet.
Asianajotoimisto Fenno tarjoaa Urakkajuristi-palvelua, joka antaa erilaisiin urakkasopimuksiin ja urakkariitaisuuksiin erikoistuneiden juristien taustatuen. Fenno tarjoaa apua ja neuvontaa myös silloin, kun tilaajan käyttämä urakoitsija ajautuu konkurssitilanteeseen.
Urakkajuristi-palvelusta voit lukea lisää täältä.